Najpomembnejši element zimskega vrta je prav gotovo steklo s svojimi izolativnimi in drugimi lastnostmi. Od kakovosti stekla je odvisno, kako se bomo v zimskem vrtu počutili oziroma ali bo prostor pozimi prijetno topel, poleti pa ustrezno hladen. Dobra izolacija pa ni bistvenega pomena samo zaradi udobne temperature, temveč tudi zato, da notranje steklo ne postane hladno, kar povzroča neudoben hlad in kondenzacijo.

Steklo je pomemben element zimskega vrta, saj zavzema več kot 75 odstotkov njegove sestave. Odločilno vpliva na toplotno izolativnost vrta, protihrupno zaščito in stopnjo protivlomne zaščite. Standardno steklo pri vertikalnih elementih je izolacijsko steklo 4-16TGI-4, polnjeno s plinom in opremljeno s TGI-distančnikom. Strešna stekla so varnostno lepljena in kaljena ter ščitijo pred soncem.

Danes se večinoma uporablja dvojna zasteklitev z eno plastjo nizkoemisijskega nanosa in s plinskim polnjenjem v medstekelnem prostoru. Omeniti pa velja tudi izredne izolacijske lastnosti troslojnih zasteklitev z nizkoemisijskimi nanosi in dvakratnim plinskim polnjenjem. Taka stekla dosegajo faktor toplotne prevodnosti 0,58 W/m2K, ki je dejansko enakovreden sodobnim gradbenim materialom, pri tem pa je njegova debelina samo 23 mm, enako kot pri dvojni zasteklitvi. Kakovostna energetsko učinkovita stekla pa imajo tudi prekinjen toplotni most na mestu zasteklitvenega distančnika, kar zmanjša toplotne izgube na robovih in tudi nevarnost rosenja.