ZIMSKI VRTOVI IN ZASTEKLITEV BALKONOV

Rešitve, ki jih ponuja naš sistem zasteklitve so preproste, vzdržljive, estetske in izjemno praktične za uporabo.

Zasteklitev vašega balkona poveča udobje in uporabnost zunanjega bivanja, ki poleg brezhibnega razgleda nudi tudi zaščito pred dežjem, hrupom, prahom, umazanijo in mrazom, kljub temu pa ne boste zastrli vašega pogleda.

Zasteklitev balkona vam lahko naredimo iz različne kombinacije plastičnih profilov in je lahko sam način odpiranja krilni ali drsni ali kombinacija obeh. Balkon boste z pravilno zasteklitvijo in izolacijo lahko uporabljali kot bivalni prostor, s tem si boste povečali svoj bivalni prostor in samo vrednost stanovanja.

Če pa želite balkon samo zastekliti priporočamo zasteklitev z aluminjastih profilov sistem ECOSLIDE. Profili so zelo lahki in ozki, zasteklitev je iz enojnega stekla debeline 6 mm. Sistem se lahko uporablja pri novogradnjah in adaptacijah. Ker so profili zelo ozki ne posegajo v samo arhitekturo zgradbe.

S pravilno postavljenim zimskim vrtom lahko znižamo stroške ogrevanja kar do 30 odstotkov. Da bi te stroške dejansko znižali, moramo dobro predvideti njegovo lego. Za postavitev zimskega vrta sta primerna jugovzhodna in jugozahodna stran, odsvetujemo pa vam postavitev na južno stran, saj bi se prostori preveč segreli. Za senčenje vam priporočamo uporabo senčil, kot so žaluzije, roloji in pliseji. Ta edinstveni prostor vam bo omogočil, da boste v njem uživali v vsakem vremenu in v vseh letnih časih. Tako boste vedno v pristnem stiku z naravo.

Vaš zimski vrt naj povezuje prostore, v katerih preživite največ časa. Tako boste izkoristili največ dnevne svetlobe in pridobili novo bivanjsko površino. Zimski vrt lahko nastane kot podaljšek dnevnega prostora na teraso ali balkon, z zasteklitvijo obstoječih površin ali kot samostojna postavitev v pravokotni ali polkrožni izvedbi.

Izbirate lahko med različnimi oblikami sten. Vertikalne stene so lahko iz PVC- ali ALU-profilov, in sicer iz fiksnih elementov zasteklitve, ali pa okna, balkonska, drsna in harmonika vrata. Strešni profili so aluminijasti, steklo pa varnostno lepljeno in kaljeno. Za prijetno bivanje v zimskem vrtu vam ponujamo še senčila in prezračevalne sisteme.

Najpomembnejši element zimskega vrta je prav gotovo steklo s svojimi izolativnimi in drugimi lastnostmi. Od kakovosti stekla je odvisno, kako se bomo v zimskem vrtu počutili oziroma ali bo prostor pozimi prijetno topel, poleti pa ustrezno hladen. Dobra izolacija pa ni bistvenega pomena samo zaradi udobne temperature, temveč tudi zato, da notranje steklo ne postane hladno, kar povzroča neudoben hlad in kondenzacijo.

Steklo je pomemben element zimskega vrta, saj zavzema več kot 75 odstotkov njegove sestave. Odločilno vpliva na toplotno izolativnost vrta, protihrupno zaščito in stopnjo protivlomne zaščite. Standardno steklo pri vertikalnih elementih je izolacijsko steklo 4-16TGI-4, polnjeno s plinom in opremljeno s TGI-distančnikom. Strešna stekla so varnostno lepljena in kaljena ter ščitijo pred soncem.

Danes se večinoma uporablja dvojna zasteklitev z eno plastjo nizkoemisijskega nanosa in s plinskim polnjenjem v medstekelnem prostoru. Omeniti pa velja tudi izredne izolacijske lastnosti troslojnih zasteklitev z nizkoemisijskimi nanosi in dvakratnim plinskim polnjenjem. Taka stekla dosegajo faktor toplotne prevodnosti 0,58 W/m2K, ki je dejansko enakovreden sodobnim gradbenim materialom, pri tem pa je njegova debelina samo 23 mm, enako kot pri dvojni zasteklitvi. Kakovostna energetsko učinkovita stekla pa imajo tudi prekinjen toplotni most na mestu zasteklitvenega distančnika, kar zmanjša toplotne izgube na robovih in tudi nevarnost rosenja.

Med pomembnejše elemente zimskega vrta prav gotovo spada prezračevalni sistem, ki je odvisen od lege in namena uporabe. Pomembna je prostornina oziroma velikost zimskega vrta.

Glavni element za prezračevanje Arcontovega zimskega vrta so zračniki RENSON, ki jih ponujamo v kombinaciji z odpiranjem oken. Število zračnikov vgradimo po vaši želji ali pa ustrezno glede na velikost vašega zimskega vrta.

Za večje prostornine svetujemo prisilno zračenje z zračniki AIRTOP – RENSON z ustrezno krmilno elektroniko. Dodatno priporočamo senzorje temperature, vlage in vetra.

Schüco CMC 50 zimske vrtove odlikuje atraktivna in elegantna konstrukcija (50 mm pogledna širina profilov) raznovrstnih oblik. Preverjena kakovost zagotavlja visoko stopnjo varnosti sistema ter fleksibilne možnosti konstrukcije, visoko odpornost na vremenske vplive in odlično toplotno izolativnost. Možnost vgradnje različnih izvedb ventilacije za dovod in odvod zraka. Sistem je komaptibilen s preverjenimi Schüco aluminijastimi sistemi AWS.

Strehi zimskega vrta moramo zaradi izpostavljenosti različnim dejavnikom (toča, nevarnost padajočih predmetov …) posvetiti večjo pozornost, zato v strehe zimskih vrtov vgrajujemo posebna varnostna stekla, ki so na eni strani kaljena, na drugi pa lepljena.

Streha zimskega vrta je še zlasti poleti izpostavljena močnim sončnim žarkom, ki močno ogrejejo stekla in notranjost zimskega vrta. Neželeno segrevanje strehe zimskega vrta lahko delno preprečimo s postavitvijo ustreznih zunanjih senčil, npr. strešno tendo, ki preprečuje segrevanje strešnih stekel.